Työelämän personal trainer huoltaa työlihaksia

 In H2H, Kasvu, Laatua työelämään, Työelämän meininki

Arvostan hyvinvointiani, sekä työssä että siviilissä. Arkisen liikunnan, kävelylenkkien, talvella hiihtämisen ja joogantapaisten venyttelyjen, lisäksi käyn salilla ylläpitämässä lihaskuntoani. Riittävä vahvuus kropassa takaa kesympiä kompurointeja, vähemmän kremppoja selälleni, enemmän kestävyyttä muissa liikuntamuodoissa ja pidempää hyvinvointia iän myötä. Omaehtoinen harjoittelu sopii minulle hyvin. Nuoruusvuosien tanssiharrastusten myötä tunnen kehon oikeat ja väärät asennot ja tiedän, mikä on hyvästä, mikä pahasta. Miksi sitten käytän personal traineria?

Opas ja omavalmentaja hyvinvointiin

Kuntosaliohjelmani on tehnyt personal trainer. Haluan, että joku huomioi yksilölliset erityispiirteeni ja omat vaihtuvat tilannetekijäni. Kuka muu olisi parempi ohjaamaan ja opastamaan minua, kuin hän, jonka kanssa olen tovin matkaa kulkenut, joka tuntee kehoni akilleenkantapäät, tavoitteeni ja kulloisenkin tilanteeni.

Kun treenaan PT’n kanssa, olen suorituksissani enemmän tosissani. Keskityn. Annan asialle totaalisen huomioni. Haluan oppia tekemään liikkeet kunnolla ja oikein, jotta suoriutuisin hyvin myös itsenäisesti treenatessani. Haluan kehittyä siinä mitä teen. Jaksan enemmän tsempattuna, teen kaiken huolellisemmin ja paremmin.

Personal trainer on omavalmentajani. Maksan ilolla siitä, että joku kannustaa, ohjaa ja auttaa minua satsaamaan itseeni. Saan rahalleni kestävää vastinetta.

Krempat työelämässä

Ihmiskeho on monimutkainen systeemi, jossa hyvän terveystilanteen pysyvyys tuntuu olevan yhtä vaihtelevaa kuin työhyvinvointi työelämässäkin. Samaa treenaus-analogiaa voidaankin osuvasti soveltaa työelämässä tarvittavaan työkunnon huoltamiseen. Olen toteuttanut sitä tähän asti Uracoachaus-palvelun nimellä. Uracoachaus resonoi kuitenkin useimmille vain sellaisissa tilanteessa, joissa edessä on uuden työn tai uran etsintä. Harvemmin uracoachausta tai uravalmennusta ajatellaan, kun työssä, jossa halutaan tai pitää pysyä, tulee kremppoja tai yksilöllisiä huollon tarpeita. Tarkoitan sellaisia kremppoja, jotka eivät (vielä) vaadi lääkärin diagnooseja.

Työssä tapahtuu nyrjähdyksiä siinä, missä muissakin aktiivisesti harjoitetuissa lajeissa. Myös työ itse tai työpaikan vaativat tilanteet tahi suhteet voivat aiheuttaa kremppoja, ylikuntoa, huoltakin. Omat konstit eivät yksin riitä niistä selviämiseen. Eikä kertaluontoinen teippaus tai lyhyt lepo auta kuin akuuttiin hätään. On opittava uusia toimintamalleja. On opittava uutta työasennetta. Työssä pysymiseen ja pystymiseen tarvitaan pitkäjänteisempää huoltoa seurannan kanssa.

Työelämän personal training (TPT)

Suunnittelin erillisen työelämän personal trainer -palvelun tarjottavaksi yritysten ja organisaatioiden työntekijöille, mm. erilaisiin työn muutostilanteisiin. Palvelu sekä yhdistää että uudistaa mm. työnohjauksen, kehityskeskustelujen, uraohjauksen, mentoroinnin, coachingin, työpaikalla tapahtuvan oppimisen sekä osaamisen kehittämisen perinteitä. Se on ehdottoman luottamuksellista ja yksilöllistä kehittymiseen ja kasvuun tähtäävää kannustavaa keskustelua.

Säännöllinen tilannearviointi ja työ- sekä osaamiskunnon katsastus puolueettomine lähitulevaisuuden suunnitelmineen on tarpeellista jokaiselle työntekijälle. Ulkopuolisen tahon kanssa käytävä jännitteetön keskustelu auttaa hahmottamaan omaa tilannetta ja antaa eväitä toimia siinä viisaasti. TPT’n pääidea onkin olla ulkoistettu, neutraali palvelu, joka täydentää yrityksen omia henkilöstöpalveluja. Se on toki myös yksityishenkilöiden ostettavissa.

Ajatus ei ole uusi. Olen ideoinut sen lähes täsmälleen noilla spekseillä jo 10 vuotta sitten HAMKin ammatillisen opinto-ohjaaja -tutkintoni lopputyönä. Nyt aika tuntuu olevan kypsä sen lanseeraamiseksi. Lisäpontta on antanut oma kokemukseni personal trainerin kestävästä hyödystä. Totta kai myös lukuisat yksilölliset uracoachaukset ja oman osaamisen tunnistamisen ryhmävalmennukset, joita olen tehnyt, ovat alleviivanneet säännöllisen ammatillisen kehittymisen tuen tarvetta.

Jokaiselle oma tsemppari

Uskon, että lähitulevaisuudessa jokaisella itseään, kehittymistään ja työuransa laatua arvostavalla aikuisella tulee olemaan oma henkilökohtainen osaamis-, oppimis- tai urasparraaja. Tai työelämän personal trainer, mikä ikinä se nimike sitten onkaan. Työmarkkinat muuttuvat koko ajan nopealiikkeisemmäksi, työelämä pirstaleisemmaksi ja työ monimuotoisemmaksi. Osaamisvaatimukset työssä kuin työssä kasvavat nopeammin kuin yksilön ammatillinen kehitys perässä pysyy.

Jatkossa tarjontaani kuuluu uracoachauksen ja yrityksille tarjottavan sparrauksen ohella myös työelämän personal trainer -palvelu yritysten henkilöstölle. Lue lisää tästä.