Älä turhaan kysy referenssejäni

 In Out-of-the-box, PellePeloton

Löydän itseni toistuvasti töiden tai projektien ääreltä, joita ei ole koskaan aiemmin tehty tai toteutettu. Jotka luodaan ’from the scratch’, tässä ja nyt. Samoin sellaiset tekemiset löytävät jostain kumman syystä luokseni, joita ei ole aiemmin koeponnistettu kenenkään muun toimesta.

Kun väittää olensa edelläkävijä ja out-of-the-box – tyyppi, ei juuri muuta voi odottaakaan. Pöydänkulmallani on aniharvoin kahta samanlaisena toistuvaa toimeksiantoa tai kehittämistehtävää. Niitä on ollu kovin vähän työhistoriaa pidemmälläkään aikaslotilla taaksepäin katsottuna. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokentällä työskennelleenä – plus lukuisissa uusia tuulia puhaltavissa projekteissa – on tietynlainen tulenkantajuus ja uusien toimintamallien lanseeraajuus muodostunut tavaramerkikseni.

There is no such thing as business as usual

Olen ns. ensimmäisten tekijä. Kaikki asiakkaani ovat erilaisia. Kaikki tilanteet, joissa heitä palvelen, ovat ainutkertaisia. Kehittämistarpeista ja konkreettisten tekojen päälinjoista löytyy usein samanlaisia elementtejä, mutta yhdelle tehtyä voi juuri voi toiselle toistaa. Ei yrityksille, ei tiimeille, ei yksilöille. Tilanne- ja toimintaympäristötekijät ovat muuttujia, joita harva toisaalla toiminut ’hyvä käytäntö’ tai malli peittoaa sellaisenaan. Vaikka asiakkaat (ihmiset) ovat isoa kuvaa katsoen hyvinkin samanlaisia, ovat hekin aina eri vaiheissa kehityksessään ja tilanteissaan. Heidät tulee kohdata sellaisenaan, mihinkään lokeroon, oppikirjamalliin tai malliin heitä asettamatta.

Samasta syystä puhun tekemisistäni monesti termeillä, joita ei ole asiayhteydessä ehkä aiemmin käytetty. Harva vallitseva käsite kun kertoo kaikista uusista vivahteista, yhdistelmistä ja kulmista, joita tekemisiini liittyy. En tee tavallista työtä. Samasta syystä emmin tunnustautua jonkun yhden ja tietyn ismin, metodin tai asian tuntijaksi. Olen monen asian tuntija. Seuraan tiivisti niin markkinoinnin, johtamisen, digitalisaation kuin ammatillisen koulutuskentänkin tuulia.

Just For You

Asia aiheuttaa välillä hakemista kysymyksiin, joissa tiedustellaan ’oletko ennen tehnyt tällaista’ tai ’teetkö paljon näitä’. Ylpeänä (tai useimmiten hämmentyneenä) totean, että en-ole ja en-tee. Mutta juuri Sinulle teen. Yksittäisessä toimeksiannossa ja tilaustyössä yhdistyvät aina kertakäyttöoikeudella kaikki vanhat sekä nupulla olevat osaamiseni, kokemukseni, näkemykseni ja tietoni. Joita kaikkia kehitän tarvittaessa lennossa asiasi hyväksi. Työni ei ole massaräätälöityä, se on aina varta vasten Sinulle synnytettyä – from the scratch.

PS. Jos nyt kuitenkin haluat jotain osviittaa tekemisenlaadustani tai työotteestani, niin tästä voit vilkaista saamaani palautetta.