Ihmiskuiskaaja

Tapasin ensikertaa muuan Mestarismies Vännin. Varsin nopeasti totesimme puolin ja toisin, että esittäytyminen yhden nimikkeen tai tekemisen genrellä ei sovi kummallekaan meistä. Olemme molemmat tyyppejä, jotka tunnustavat montaa eri professiota ja touhuavat taitojensa (ääri)rajoissa välillä hankalastikin kuvailtavia asioita. Emme sovi valmiisiin lokeroihin.

Kuvailin omaa missiotani, tekemisen moodiani ja lisäarvontuottoideaani ihmisen käyttäytymisen ymmärtämiseksi. Samaan hengenvetoon totesin että “joo, on moisessa ihmisosaamisessa selittämistä, tiedä oikein miksi sitä kutsuisi”. Johon Vänni (joka nokitti tekevänsä työkseen ajatusten lukemista): olet siis ihmiskuiskaaja. Nauroin ja totesin että helkkari – niinpäs taidan olla.

Naurunpyrskähdys vakavoitti

Koukutuin sanaan. Joten lataanpa sille hieman tarkempaa sisältöä. Mitä se voisi tarkoittaa? Mielestäni se tarkoittaa sellaista empatiakykyä sekä tiedon että tunteen tasolla, jonka avulla vaikuttaa toiseen ihmiseen hänen omien edellytystensä ja perimmäisten intressiensä mukaisesti. No voisko sitä tuon yksinkertaisemmin sanoa…huh. Otetaas uusiksi:

– ihmisen tarpeiden tulkintaa eri tilanteissa ja tunnelmissa
– asioiden taakse ja pinnan alle näkemistä
– julkilausumattomien ajatusten ja asenteiden valistunutta veikkaamista
– tilannetajua siitä, mitä kanssaihminen kokee ja kykenee vastaanottamaan
– kärryille pääsemistä uusissa ympyröissä ja entuudestaan vieraissa piireissä
– tatsia, jonka avulla osaa vetää oikeista naruista
– osuvia, merkityksellisiä sanavalintoja
– humaania otetta, jonka myötä toinen tulee arvostaen kohdatuksi ja ymmärretyksi

Then what?

Ihmisosaamisella on merkitystä. Sen hyödyt, samoin kuin puutteellisuus, tulevat esille mm. seuraavissa asioissa:

– motivaatio, innostuminen
– yhteistyö
– oppiminen, kasvu
– muutosvalmius, kehittyminen
– kohtaaminen
– palvelu
– viestintä, vuorovaikutus, yhteyden ja  yhteisyyden luominen
– johtaminen, esimiestyö
– työnilo
– teknologian lisäarvo

peoplebusiness2

Lyhyesti sanottuna ihmiskuiskaaja tulkkaa mitä kanssaosapuoli ajattelee, tuntee ja tarvitsee. Ja tajuaa missä järjestyksessä asioissa kannattaa edetä tai ottaa niitä esille, jotta on realistista odottaa toivottuja vaikutuksia. Se on yhteyttä ihmisen perustarpeisiin ja ymmärrystä yksilöllisistä suoriutumisen sekä onnistumisen edellytyksistä.

No kyllä en osaa kaikkea tuota. Mutta sen verran on ihmis- ja tilannetajua kertynyt, että taidan kiittää Maestro Vänniä, ottaa termin käyttöön ja harjoittaa entistä tietoisemmin kyseistä taitoa.